Šta je organska poljoprivreda?

  • Blog
  • 17. februar 2024.
  • 0

• Organska poljoprivreda (biološka, ekološka) je holistički sistem upravljanja poljoprivredom uz racionalno korišćenje i očuvanje prirodnih resursa. Istovremeno, ona u sebi objedinjuje principe ekologije i poljoprivrede i obezbeđuje održivost i efikasnost agroekosistema. Bazira se na etičkim principima kao što su zdravlje, ekologija, pravednost i nega uz efikasno rešavanje ekoloških problema, a sve za veći kvalitet života ljudi i multifuncionalni razvoj ruralne ekonomije.

Održivi razvoj, otvorenost, nezavisnost, zdravlje i sigurnost su osnovni razlozi za uvođenje organske proizvodnje.

Prosto rečeno, organska poljoprivreda je stil poljoprivrede koja vodi računa o zaštiti prirodne sredine i čoveka. Svako može da proizvodi po principima organske proizvodnje, sa ciljem da se stvori i održi baštu gotovo svakog oblika, veličine i stila.

Organska poljoprivreda pruža priliku da stvorite baštu kakvu želite, uz saznanje da doprinosite zaštiti šire okoline u kojoj svi moramo da živimo.

Prelazak na organsku poljoprivredu..

,,Prelazak na organsko,, nije samo pitanje promene vrste sredstava za prskanje ili đubriva, ono podrazumeva promenu pristupa negovanju bašte, usklađenost čoveka sa prirodom.. To znači da ćete početi da razvijate dugoročne strategije održavanja plodnosti zemljišta i suzbijanja štetočina i bolesti.

Zbog čega su organski proizvodi važni za naše zdravlje?

Organski proizvodi su stvoreni na prirodan način bez upotrebe hemije, bez zagađene vode,bez mineralnog đubriva, udaljeno od velikog prometa. Suština organske ishrane je ekologija i očuvanje životne sredine. Samim tim što je stvoren na taj način, vi u svoje telo unosite proizvod koji je apsolutno prirodan i koji pozitivno utiče na naš imuni sistem.

O održanom panelu „Profesija budućnosti- Organska poljoprivreda“

Da li se organski proizvodi prskaju?

Budite prvi koji će da komentariše “Šta je organska poljoprivreda?”

(will not be shared)