O nama

Dolovac organic i tradicija – Opravdano dobra hrana

Dolovac Organic i tradicija bavi se proizvodnjom i preradom organskog voća: proizvodnjom organskih matičnih sokova, organskih sušenih voćnih rolnica, kao i stavljanjem u promet organskog svežeg i brzo smrznutog voća. Firma je proistekla iz porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koje se bavi proizvodnjom organskog voća. Porodično imanje se nalazi nedaleko od Novog Sada, a pruža se kao oaza u srcu futoškog atara. Na površini od 3 ha zasnovan je organski zasad voća: kruške, jabuke, aronije, breskve, šljive… U bio-bašti sa puno pažnje neguje se povrće.

Prerada sirovina predstavljala je neobhodan korak u daljem razvoju i podizanju proizvodnje na viši stepen.  Iskustvo starijih generacija, porodična tradicija ali i nova tehnologija glavni su pokretači našeg proizvodnog razvoja.

Organskom proizvodnjom, prateći sve standarde kvaliteta i tehnologije naš cilj je da prerađujemo voće bez dodataka vode, šećera i aditiva. Na taj način postižemo da voće sačuva sve svoje nutritivne vrednosti, zapravo produžavamo vek trajanja organskog voća.

Organska poljoprivreda

Čovek je sastavni deo prirode, upravo tako ga i organska poljoprivreda percipira: kao sastavni, integralni deo prirode. Organska proizvodnja je sistem održive poljoprivrede koji se bazira na visokom poštovanju ekoloških principa putem racionalnog korišćenja prirodnih resursa, upotrebe obnovljivih izvora energije, očuvanja prirodne raznolikosti i zaštite životne sredine. Metode organske proizvodnje podrazumevaju primenu prirodnih postupaka i supstanci, a ograničavaju ili potpuno eliminišu upotrebu sintetizovanih sredstava. Osnovni principi na kojima se bazira razvoj organske poljoprivrede su:

  1. Princip zdravlja — Organska poljoprivreda treba da održi i poveća zdravlje zemljišta, biljaka, životinja, ljudi i planete u celosti.
  2. Princip ekologije — Organska poljoprivreda treba da se zasniva na živim eko-sistemima i ciklusima, da radi sa njima, da ih podržava i pomogne njihovom održanju.
  3. Princip pravednosti — Organska poljoprivreda treba da se zasniva na poštenim fer-odnosima prema opštem okruženju, prirodi i životu.
  4. Princip negovanja i staranja — Organskom poljoprivredom treba upravljati na oprezan i odgovoran način da bi se očuvalo zdravlje i blagostanje sadašnjih i budućih generacija i ekosistema.

Organska poljoprivreda je naš način života.

Drugi o nama

Mladi koji odluče da se bave poljoprivredom, posebno organskom, moraju da vole zemlju, zavole jednako i sunce i kišu i da se naoružaju strpljenjem. Rezulat će, sigurno uroditi plodom, priča za Telegraf Biznis Ana Dolovac (25).

Telegraf

Kada rešiš da ti život bude voćnjak

Kako izgleda kada je salaš deo vašeg života od malih nogu, te organska poljoprivreda postane vaša ljubav i stil života? Ana Dolovac to najbolje zna, te je odluka da se upusti i edukuje o organskoj proizvodnji bila potpuno prirodna.

OrganicNet

Iz ugla proizvođača: 3 činjenice koje treba da znate o organskoj proizvodnji

Naš tim

Ana Dolovac

Vlasnik firme Dolovac organic i tradicija – prerada organskog voća

Dipl.ing.poljoprivrede smer organska poljoprivreda. Organska hrana je stil života- imamo prava da živimo zdravo!

Milenko Dolovac

Dipl.ing. informatike

Nosilac poljoprivrednog gazdinsva organske hrane. Realizator brojnih prezentacija u okviru IT tehnologije, kao i dobre prakse u poljoprivredi. Proizvodnja organskog voća i povrća Napredak u poljoprivredi možemo ostvariti uvažavanjem znanja starijih generacija uz primenu savremene tehnologiije .

Dragana Dolovac

Profesor razredne nastave

Organizator i realizator brojnih radionica, predavanja za decu i humanitarnih akcija Savetodavna, moralna podrška.

Stefan Dolovac

Mlada nada našeg tima

Iako imam svega 18. godina radim na svom profesionalizmu kao budući gastronom i ugostitelj u firmi Dolovac organic i tradicija.