Šta je važno da znamo o sušenoj hrani

  • Blog
  • 7. novembar 2021.
  • 0

Konvektivno sušenje ili dehidratacija je jednostavan metod konzerviranja hrane koje uklanja vlagu i onemogućava rast mikroorganizama kao sto su gljive, kvasci, buđi ili bakterije. Dehidratacija odnosno sušenje hrane uklanja vodu, koncentriše prirodan miris, šećere i aromu

Sveže namirnice biljnog porekla sastoje se od gotovo 80 do 90% vode, a bakterije i mikroskopski sitne gljivice koje se nalaze na kožici ploda, pri normalnoj temperaturi se razmnožavaju i izazivaju fermentaciju i truljenje ploda.

Stoga, ako smanjimo vlagu u plodu voća tako da ona bude manja od 15-20%, zaustavićemo razvoj tih mikroorganizama. 

Za sušenje različitog voća potrebna je i različita temperatura vazduha koja se najčešće kreće izmedu 45°C i 70°C. 

Većina hrane može da se suši, voće i povrće je najpopularnije za sušenje. Voće i povrće kada dostigne vrhunac sazrevanja ima najbogatiji ukus i nutritivne vrednosti. Nezrelo voće ima nedostatak boje, a prezrelo je meko i kašasto.

Svež produkt koji može odmah da se suši je najbolji izvor prirodnih vitamina, šećera i minerala. Jednom kada se obere pojedine nutritivne vrednosti se gube. Ako se sveža hrana ostavi u skladištu vitamini će se izgubiti. Sušenjem za razliku od čuvanja u svežem stanju, mnogi gubici se mogu sprečiti. Sa dehidratacijom mogu se bolje sačuvati nutritivne vrednosti, nego što se to postiže prilikom kuvanja. Što su  temperature vazduha više tokom sušenja, gubi se više nutritivnih vrednosti. Dehidratacija hrane zavisi od temperature i zahteva nižu vrednost nego kuvanje, ova vrednost je oko 68°C.

Ukus dehidrirane hrane je intenzivniji, jer je voda uklonjena, a ne šećeri, ukusi i hranljive materije.

Zašto sušimo hranu?

Anketa o informisanosti ljudi o organskoj poljoprivredi i proizvodnji

Budite prvi koji će da komentariše “Šta je važno da znamo o sušenoj hrani”

(will not be shared)